nl en
Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

10 tips voor Wintersport met Diabetes

10 tips voor Wintersport met Diabetes

Ik mag weer op wintersport! De wintersportvakantie vind ik de allerfijnste vakantie die er is. Ik ben dan ook bevoorrecht dat ik al vanaf mijn vierde op de ski's sta.

Maar inmiddels is de skivakantie wel heel anders geworden! Naast het feit dat we een helm op hebben, moet ik niet meer alleen mijn ski's in bedwang proberen te houden, ook mijn suikers zijn een uitdaging! Ik moet niet alleen de “gewone” bergen bedwingen, maar ook de pieken en dalen van mijn bloedsuikers beheersen! Een uitdaging soms ;-) Maar zeker niet onmogelijk hoor!

Ik zal jullie een paar tips proberen te geven over hoe ik het doe.
 

TIP 1: Neem je eigen ontbijt mee

Heerlijk, die kaiserbroodjes! Maar toch neem ik mijn vertrouwde havermout mee. Misschien wat saai, maar ik weet hoe mijn bloedsuikers daar over het algemeen op reageren. Dat is met al die “exotische” ontbijtjes toch lastiger in te schatten. Op havermout (of muesli) blijf ik wat langer stabiel. Voor mij is het een goede basis om de hele ochtend mee door te komen.
 

Tip 2: Pakjes Caprisonne (vloeibaar hypofood)

Voor mij zijn pakjes Caprisonne ideaal op de piste. Ik drink het liefst iets bij een hypo (i.p.v. eten) en deze pakjes die kan ik in mijn (handschoenen)zak van mijn jas stoppen. Die zachte verpakking is niet zo hard en hoekig, dus dat vormt zich dan een beetje. Sommige mensen vinden sportgelletjes (of hypio-fit) heel fijn; ook vloeibaar en ook nog compact, maar ik vind dat zo vies! Doe mij maar een pakje Caprisonne.
 

Tip 3: Genoeg “hypofood”

Naast de Caprisonne (en voor de zekerheid altijd ook een rolletje Dextro), zorg ik altijd voor voldoende “hypofood”. Meestal een reepje ontbijtkoek, sultana of andere lekker reep.

Laatst zei mijn dochter het zo leuk: “Het voordeel, mama, van dat jij diabetes hebt, is dat je altijd lekkere dingen bij je hebt.” Tja, inderdaad...elk nadeel heeft zijn voordeel ;-).
 

Tip 4: Draag je apparaten en insuline op je lichaam. (lees: Kleding met genoeg binnenzakken)

Zorg altijd dat je je insuline op je lichaam bewaart. Het kan natuurlijk koud zijn op de piste (vorig jaar hadden we -26gr!). Als je insuline bevriest, dan werkt ie niet meer. Ook je stripjes en glucosemeter kunnen slecht tegen kou en kunnen onbetrouwbare waarden geven onder de 10 graden. Dus bewaar alles zo dicht mogelijk op je lichaam.
 

Tip 5: Maak gebruik van een glucosesensor.

Natuurlijk heeft niet iedereen de “luxe” om over een CGM of FreeStyle libre te beschikken. Maar als het enigszins tot de mogelijkheden behoort is het toch wel een echte aanrader. Het geeft zoveel meer comfort om even te scannen of controleren zonder vingerprikjes (= handschoenen uit, zorgen dat je vingers warm zijn, stripjes niet te koud zijn etc. ) . Wellicht is het mogelijk om de sensor alleen voor deze week te krijgen. Voor mij is de FreeStyle Libre deze skiweek wel een soort van onmisbaar.
 

Tip 6: Lunchtips

I love kaiserschmarren! Dat is een soort zoete dikke pannenkoek vaak met pruimen of appelcompote, maar als iets funest is voor mijn glucosewaarden is het dat wel. Dus die neem ik dan maar niet elke dag ;-). Maar hoe dan ook wel 1 keer; Het is ten slotte vakantie! De andere keren kies ik liever voor een goulashsoep (of andere soep) met een klein broodje erbij. Dat gaat beter. En dan snoep ik gewoon een klein stukje van de Kaiserschmarren van mijn dochter mee ;-).

 

Tip 7: Kies je liften slim! Maak gebruik van (het wachten voor) de lift.

Ik geef absoluut de voorkeur aan de gondellift. Dan kan je meestal even warmer zitten en dat geeft mogelijkheid om even alles te checken en “bij te werken”. Ideaal zeg ik! Maar ook in de rij, als je toch staat te wachten, is het ideale moment om er even een snoepje of snackje in te gooien. Kids ook weer blij!

 

Tip 8: Reservepomp en diabetesverklaring!

Bijna was ik vergeten om een reservepomp aan te vragen dit jaar, maar door dit blogje heb ik er gelukkig toch aan gedacht ;-). Aangezien je de wintersport toch echt buiten Nederland zal zoeken is een leenpomp wel verstandig (ik neem aan dat je niet een hele week in Landgraaf of Zoetermeer in de weer bent). En een diabetesverklaring is in het buitenland ook handig, mocht je onverhoopt niet genoeg insuline o.i.d. hebben.

 

Tip 9: Zorg voor genoeg batterijen! en reservemateriaal.

Die batterijen lopen leeg als een trein in de kou! Niet alleen van je telefoon... maar ook van je meter of pomp! Naast genoeg stripjes, insuline en al die andere “zooi”, dus ook BATTERIJEN!

 

Tip 10: ENJOY

Dat is uiteraard het allerbelangrijkste! Het klinkt misschien nu weer als een niet uit te voeren expeditie, maar dat is het helemaal niet! In al die jaren is het eigenlijk altijd goed gegaan en hypo's heb ik hier net zo goed als daar, dusss... Geniet er vooral heel erg van!

 

Heel veel plezier toegewenst!
 

  Nienke     14-02-2019 09:40     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Ellen -  16-03-2019

Dankjewel, Nienke! Wij mogen morgen voor het eerst op wintersport met diabetes, dus super fijn om je tips te lezen! Groetjes, Ellen

Cookies zijn niet altijd even goed voor je bloedglucose, maar voor de werking van de webshop zijn ze wel handig. Wel goed om te weten: we slaan geen persoonlijke gegevens op.