Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

 LAAT MAAR ZIEN!... of toch niet?
Pfff, wat een vraag. We horen het vaak hoor, mensen die toch liever de sensor of pomp verstoppen, die niet snappen waarom wij in hemelsnaam dingen verkopen die ‘t nog meer zichtbaar maken of doen alsof het léuk is. Zelfs de kettinkjes vestigen teveel aandacht op diabetes voor sommige mensen. Dat mag natuurlijk. Ik wou dat ik er een duidelijk antwoord op had. Heel eerlijk, toen ik dit onderwerp bedacht, dacht ik dat ik een heldere mening had. Maar dat is dus niet zo, en dat mag ook.

Ik schaam me er niet voor, ik schaam me er heel hard expres niet voor. Dat komt omdat ik als 11 jarig meisje bij restaurants raar aangekeken werd als ik een spuit in mijn been stak, mensen vroegen of ik dat niet beter op het toilet (!?) kon doen, en omdat mijn klasgenootjes moeilijk deden. Terwijl ik het ook helemaal niet leuk vond om te doen. En bovendien dacht ik, als je het niet wil zien, dan HOEF JE NIET TE KIJKEN!

Nu ik een klein beetje (ssst..) ouder ben zie ik het meestal als kans. Elke keer dat er iemand naar vraagt heb ik de kans iemand iets meer te leren over diabetes. Dat is winst.
Het komt best vaak voor dat mensen naar me toekomen met de vraag wat ik op mijn arm heb (mijn FreeStyle Libre sensor of mijn OmniPod, of allebei!) en ik beantwoord die vragen met liefde. 
Af en toe hebben mensen wat vreemde en onverklaarbare ideeën, zoals de vriendelijke man die me op vakantie benaderde met de boodschap dat ik iets op mijn arm had, en toen ik zei dat dat een sensor was zei dat hij dacht dat het een knoop was of zo. Ik probeer nog steeds regelmatig te bedenken hoe iemand in hemelsnaam per ongeluk een knoop op haar arm plakt, maar het was denk ik vriendelijk bedoeld.

Ook blijkt het dat hetzelfde bedrijf achter de OmniPod die wij als mensen met diabetes kennen aangepaste Pods maakt waarmee mensen met bepaalde vormen van kanker een deel van hun medicatie thuis kunnen krijgen. Heel fijn en een goed idee, maar ook dat levert soms aparte gesprekken op.
Maar dan moeten mensen er dus wel naar vragen…

Mijn eerste vakantie met de OmniPod was in Rome. Het was warm en als ik geen lange broeken aan hoef draag ik mijn Pod graag op mijn bovenbeen. Hij stak net iets onder mijn jurkje uit, en terwijl we van het hotel naar een restaurantje wandelden viel me op dat er in het voorbijgaan best veel mensen naar de zoom van mijn jurkje keken, vanwege dat ding dat er net onderuit kwam. Zo kort is dat jurkje ook weer niet, maar ik heb me nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld. Dat is de enige keer dat ik mijn pomp of sensor om ‘cosmetische’ redenen voortijdig gewisseld hebt. Toch maar op mijn buik.

Een maand geleden trouwde mijn beste vriendin, en ook toen kwam het ter sprake. Doe ik mijn sensor op mijn arm of mijn been? En mijn pod? Als getuige mee op de foto, wil ik (en wil zij) dat de vraag “hee wat is dat” bij het zien van die foto’s gaat spelen? Expres met mijn apparaten en dus ziekte te koop lopen voelde gek, maar het verstoppen net zo, want ik schaam me er niet voor. Mijn vriendin, die slimmer en rationeler is dan ik meestal ben, kwam met het winnende idee: doe je sensor op je arm, onder de voorwaarde van een mooie sticker die bij de kleuren paste, dan kun je op de dag zelf nog bedenken of je m zichtbaar wil of niet voor de foto’s. Slim! Iets naar links of rechts draaien en hij is er niet. Mijn pod ging op mijn buik, ook omdat die gewoon minder mooi is om te zien (maar vooral vanwege de hoeveelheid taart die verwacht werd en de betere insuline absorptie die ik daar heb).

Er is dus geen antwoord. En wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Soms vind ik het leuk om er met mensen over te praten, maar soms wil ik gewoon even boodschappen doen. En soms wil er even helemaal niet aan denken.

En toch versier ik mijn sensor altijd, en mijn pods bijna altijd. Want al ziet niemand het, ik weet het. Het is mijn keuze hoe dat ding eruit ziet. Dat hij bij mijn bui past, of juist vrolijker is dan ik zelf. En als ik voor de spiegel sta denk ik niet “Ugh, medisch…” maar “Ha. Cute.”

Dat is ook winst.

Onze filosofie is dat iedereen doet wat zij/hij het prettigst vindt. En als wij het ietsepietsie leuker, fijner, prettiger kunnen maken zijn we helemaal blij!

Zoete groetjes!
 
Lieke
 
 
  Lieke     19-04-2018 12:25     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Sofie -  20-03-2021

Beste, Waar plaats je je sensor dan precies in je been? Ik zou er wel graag wat mee experimenteren want ik merk dat ik momenteel geen 7 dagen haal wat wel spijtig is. Waar vind je trouwens leuke stickers of iets dergelijks om je sensor te versieren? Bedankt voor je antwoord.

 Chantal -  20-04-2018

Ik heb ooit in Parijs een oud vrouwtje tegen een ober horen zeggen dat ik drugs had gespoten aan tafel. Die kwam dan naar ons heel gegeneerd horen wat er aan de hand waren ik heb hem toen gezegd dat ik mijn insuline had ingespoten, zoals iemand anders een pilletje zou genomen hebben. Toen hij daarna vroeg if ik in het vervolg niet beter naar het toilet zou gaan, heb ik geantwoord dat ik dat zeker niet zou doen, want dan zou ik me pas een gedrogeerde gevoeld hebben. Plus dat het zelfs niet te overwegen was om hyginische redenen... ondertussen heb ik een pomp en Dexcom en die verberg ik helemaal niet. De Dexcom is altijd op mijn armen en ik loop ook zonder of met korte mauwen rond. De pomp hangt aan een doorzichtige houder aan mijn broekriem. Ik heb niets waarover ik me zou moeten schamen. En ik decoreer soms ook mijn Dexcom.

 Mireille -  20-04-2018

Hi, dit is zo herkenbaar! Van het beledigende voorstel dat ik zou moeten spuiten op het toilet (weet je hoe onhandig dat is?!?!) Tot: wat te doen met die pod. Echt heerlijk dat ik niet meer elke dag hoef te spuiten, maar soms zou ik halverwege m'n 3 dagen m'n podje toch wel even ergens anders werken plakken. Gelukkig zijn er die prachtige stickers van jullie, die het geheel wat vriendelijker maken. Vorig jaar ben ik getrouwd, en ik heb heel bewust m'n podje op m'n arm geplakt met een prachtige stickers van jullie erbij die bij m'n jurk past. En elke keer als ik de foto's zie waar m'n pod ook op te zien is... Ben ik zo trots! Dank Julie wel en blijf doen wat jullie doen zodat iedereen zelf kan bepalen waar ze hun diabetes dingen plakken, zichtbaar of niet-zichtbaar, met of zonder mooie sticker!

Cookies zijn niet altijd even goed voor je bloedglucose, maar voor de werking van de webshop zijn ze wel handig. Wel goed om te weten: we slaan geen persoonlijke gegevens op.