Inloggen


Inloggen Registreer
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

 Voorjaarsschoonmaak

Elk voorjaar denk ik, alles moet anders! Dit jaar is niet anders hoor, ik heb allerlei plannen voor de tuin, wil eigenlijk het liefst alles weggooien (maar weet inmiddels dat ik daar over een maand dan spijt van heb) en heb het gevoel dat mijn haar te lang, te kort, of de verkeerde kleur is. Ook op het gebied van diabetes heb ik dat. Ik kan mijn draai niet meer zo goed vinden bij mijn zorgteam en heb het gevoel dat ik helemaal opnieuw moet beginnen. Of hoeft dat toch niet?


Mijn standaard instelling van mijn pomp is een enorme rommel met allemaal gekke kleine blokken van een uur met een stand die maar heel weinig verschilt van het blok daarvoor. En volgens mij gebruik ik nog dezelfde koolhydraatratio voor mijn boluswizard, dat me ooit is gegeven toen ik 17 was (ter info ik ben inmiddels 30+ ;-)).

Met een vriendin had ik laatst een gesprek over hoe dingen veranderd zijn. Toen ik mijn diagnose kreeg bestond Novorapid (tegenwoordig de meest gebruikte snelwerkende insuline) nog niet. Ik spoot 3 keer per dag Actrapid (snelwerkende insuline) , en 1 keer Insulatard (langwerkende insuline). Bijspuiten was geen optie, want die insuline werkte veel te traag. Met hoge bloedsuikers konden we dus niet zo veel en lage bloedsuikers losten we op met aanmaaklimonade. Hooguit bedachten we wat er mis was gegaan en deden we dat daarna niet meer. Verder had ik een vast dieet dat precies klopte met de hoeveelheid insuline die ik spoot. Afwijken was geen optie. Elke dag om half 3 een appeltje. Aan de ene kant ontzettend beperkend, maar aan de andere kant had ik, en mijn ouders denk ik ook, veel meer rust. We hielden ons aan het protocol, en meer informatie dan die paar bloedtests per dag hadden we ook niet.

 

Nu, in de tijd van koolhydraatratio’s, gevoeligheidsfactoren, sensoren en insulinepompen met ultrasnelle insuline, is reageren op elke afwijkende bloedsuikermeting normaal geworden. Het zou ook gek zijn als dat niet zo was. Als ik nu een kind zou hebben met diabetes en ik zag aan de sensor dat de bloedsuiker omhoog zou gaan tijdens het spelen…. zeker weten dat ik in zou grijpen. Maar toen ik klein was was dat allemaal geen optie. Er is natuurlijk een kans dat ik door de rommelige bloedsuikers van toen meer risico op complicaties heb, maar ergens ben ik toch blij dat ik toen niet kon zien wat er precies gebeurde, ik kan me alleen maar voorstellen hoeveel meer stress dat geeft en tegelijkertijd ook hoeveel voordelen.

 

Nu zie ik het dus wel, en poeh, wat gebeuren er gekke dingen. Maar ik kan er nu wat aan doen! Laten we dat doen: tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Ik ga mijn gebruikte teststrips weggooien, basaalstanden netjes instellen en eens een afspraak maken met een diëtist om die ratio’s na te lopen.

Laat het voorjaar maar komen!

  Lieke     22-03-2019 11:57     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Cookies zijn niet altijd even goed voor je bloedglucose, maar voor de werking van de webshop zijn ze wel handig. Wel goed om te weten: we slaan geen persoonlijke gegevens op.